
Roladki z piersi z kurczaka z mozzarellą i dodatkiem aromatycznej salsy z pomidorów.
Smaczny pomysł na obiad z włoskim akcentem.
Przepis
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- kulka mozzarelli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Salsa z pomidorów
- 3 pomidory (ja użyłam czerwone i żółte)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki posiekanej bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej)
- 1 łyżka posiekanego oregano (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Każdy filet przekroić wzdłuż na pół, nie docinając do końca.
Rozłożyć i rozbić na dwa cieńsze filety, następnie natrzeć je z obu stron solą, słodką papryką i oregano.
Mozzarellę pokroić w plasterki, ułożyć na filetach i zwinąć w roladkę.
Roladki zawinąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Oliwę wymieszać z miodem, solą, pieprzem i ziołami.
Polać pomidory powstałym sosem i całość wymieszać.
Upieczoną roladkę pokroić w grube plastry i podawać z salsą z pomidorów.
Smacznego

