Makaron świderki z dodatkiem piersi z kurczaka w kremowym sosie pomidorowym z mascarpone.
Aromatyczne danie inspirowane kuchnią włoską.
Przepis
Składniki
- 400 g makaronu świderki lub innego dowolnego
- 1 filet z kurczaka
- 500 ml passaty pomidorowej lub pomidory w puszce
- 3 łyżki sera mascarpone
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 łyżka syropu klonowego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, dodać słodką paprykę, sól i pieprz.
Mięso przełożyć na patelnię, dodać szklankę wody i dusić około 15 minut.
Dodać passatę, syrop klonowy, oregano i dusić razem 10 minut.
Na koniec dodać ser mascarpone, dokładnie wymieszać i gotować chwilę do uzyskania gęstszej konsystencji sosu.
Do sosu dodać makaron, dokładnie razem wymieszać, posypać posiekaną bazylią i podawać.
Smacznego
Ilość wyświetleń 1 398 , dziś 1