Ciasto makowe z advocatem 1

Propozycja ciasta na Sylwestra.
Makowe biszkopty przełożone kremem śmietanowym z białą czekoladą.
Wierzch ciasta to pianka na bazie likieru advocat.

Przepis

Składniki

Biszkopt makowy

  • 6 jajek
  • 220 g cukru
  • 100 g suchego maku
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 150 g białej czekolady + 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 ml wrzątku

Do nasączenia

  • 400 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 60 ml likieru Aperol (można pominąć)

Pianka z likierem advocat

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 300 ml likieru advocat
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wrzątku
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie

Biszkopt

Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką.
Na koniec wsypać mak i ponownie wymieszać.
Ciasto przelać do blachy (25×35cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Krem
100 ml śmietany kremówki podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia i zdjąć z palnika.
Czekoladę połamać na kostki, dodać do śmietany, następnie mieszać, aż czekolada się rozpuści.
4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 50 ml wrzątku i dokładnie wymieszać.
Rozpuszczoną, jeszcze ciepłą czekoladę wymieszać z żelatyną i pozostawić do wystudzenia.
500 ml śmietanki zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem. Dodać wystudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać łyżką.

Pianka z likierem advocat

3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 50 ml wrzątku i dokładnie wymieszać.
Po wystudzeniu wymieszać z likierem advocat.
Śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem, następnie dodać advocat z żelatyną i całość wymieszać.

Składanie ciasta

Przekroić ciasto na 2 blaty.
Sok pomarańczowy wymieszać z likierem Aperol.
Pierwszy blat ciasta nasączyć połową ponczu, nałożyć krem i równomiernie rozsmarować.
Położyć drugą część ciasta i nasączyć resztą ponczu. Na wierzch ciasta wyłożyć piankę z advocatem.
Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego

Ciasto makowe z advocatem 2
Ciasto makowe z advocatem 3
Ilość wyświetleń 105 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *