Propozycja ciasta na Sylwestra.
Makowe biszkopty przełożone kremem śmietanowym z białą czekoladą.
Wierzch ciasta to pianka na bazie likieru advocat.
Przepis
Składniki
Biszkopt makowy
- 6 jajek
- 220 g cukru
- 100 g suchego maku
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 150 g białej czekolady + 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 ml wrzątku
Do nasączenia
- 400 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 60 ml likieru Aperol (można pominąć)
Pianka z likierem advocat
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 300 ml likieru advocat
- 3 czubate łyżeczki żelatyny
- 50 ml wrzątku
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
Biszkopt
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką.
Na koniec wsypać mak i ponownie wymieszać.
Ciasto przelać do blachy (25×35cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Krem
100 ml śmietany kremówki podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia i zdjąć z palnika.
Czekoladę połamać na kostki, dodać do śmietany, następnie mieszać, aż czekolada się rozpuści.
4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 50 ml wrzątku i dokładnie wymieszać.
Rozpuszczoną, jeszcze ciepłą czekoladę wymieszać z żelatyną i pozostawić do wystudzenia.
500 ml śmietanki zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem. Dodać wystudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać łyżką.
Pianka z likierem advocat
3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 50 ml wrzątku i dokładnie wymieszać.
Po wystudzeniu wymieszać z likierem advocat.
Śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem, następnie dodać advocat z żelatyną i całość wymieszać.
Składanie ciasta
Przekroić ciasto na 2 blaty.
Sok pomarańczowy wymieszać z likierem Aperol.
Pierwszy blat ciasta nasączyć połową ponczu, nałożyć krem i równomiernie rozsmarować.
Położyć drugą część ciasta i nasączyć resztą ponczu. Na wierzch ciasta wyłożyć piankę z advocatem.
Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego