Wilgotny i puszysty biszkopt, masa marchewkowa i masa śmietanowa.
Całość posypana pokruszonym biszkoptem.
Idealne dla tych, którzy lubią mniej słodkie ciasta.
Przepis
Składniki
Biszkopt marchewkowy
- 300 g mąki
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 180 ml oleju
- 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
Masa marchewkowa
- 1 litr soku marchewkowego
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 2 galaretki pomarańczowe
Masa śmietanowa
- 500 ml śmietanki kremówki
- galaretka pomarańczowa
Wykonanie
Biszkopt marchewkowy
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Do masy jajecznej powoli wlewać olej, cały czas miksując.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Utartą marchew dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku, dodać do ciasta i wymieszać.
Do brytfanki o wymiarach 23×26 cm wyłożonej papierem (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180 stopni C około 40 minut.
Pozostawić do ostygnięcia.
Górną część biszkoptu (ok. 1/3) odkroić i pokruszyć.
Dolny biszkopt przełożyć z powrotem do brytfanki.
Masa marchewkowa
Na soku marchewkowym ugotować budyń, zdjąć z palnika, wsypać do niego galaretki i dokładnie wymieszać.
Pozostawić na około 15 minut do lekkiego przestudzenia.
Następnie masę marchewkową przelać na biszkopt, wyrównać i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Masa śmietanowa
Galaretkę rozpuścić w 120 ml wrzątku, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i powoli wlewać wystudzoną galaretkę, cały czas miksując.
Masę śmietanową przełożyć na marchewkową masę, wyrównać i posypać pokruszonym ciastem marchewkowym.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego