Marchewkowy przekładaniec

Wilgotny i puszysty biszkopt, masa marchewkowa i masa śmietanowa.
Całość posypana pokruszonym biszkoptem.
Idealne dla tych, którzy lubią mniej słodkie ciasta.

Przepis

Składniki

Biszkopt marchewkowy

  • 300 g mąki
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 180 ml oleju
  • 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach

Masa marchewkowa

  • 1 litr soku marchewkowego
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2 galaretki pomarańczowe

Masa śmietanowa

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • galaretka pomarańczowa

Wykonanie

Biszkopt marchewkowy

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Do masy jajecznej powoli wlewać olej, cały czas miksując.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Utartą marchew dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku, dodać do ciasta i wymieszać.
Do brytfanki o wymiarach 23×26 cm wyłożonej papierem (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180 stopni C około 40 minut.
Pozostawić do ostygnięcia.
Górną część biszkoptu (ok. 1/3) odkroić i pokruszyć.
Dolny biszkopt przełożyć z powrotem do brytfanki.

Masa marchewkowa

Na soku marchewkowym ugotować budyń, zdjąć z palnika, wsypać do niego galaretki i dokładnie wymieszać.
Pozostawić na około 15 minut do lekkiego przestudzenia.
Następnie masę marchewkową przelać na biszkopt, wyrównać i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Masa śmietanowa

Galaretkę rozpuścić w 120 ml wrzątku, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i powoli wlewać wystudzoną galaretkę, cały czas miksując.
Masę śmietanową przełożyć na marchewkową masę, wyrównać i posypać pokruszonym ciastem marchewkowym.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego

Marchewkowy przekładaniec
Marchewkowy przekładaniec
Ilość wyświetleń 2 274 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *