Focaccia to rodzaj pieczywa popularnego w kuchni włoskiej.
Istnieje wiele odmian i sposobów jego przyrządzania.
Ja proponuję wersję z czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi, oliwą i ziołami.
Przepis
Składniki
- 250 g mąki
- 160 ml letniej wody
- 5 g suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
Dodatkowo
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżeczka oliwy + oliwa do polania focacci
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- czerwona cebula
- 12 sztuk pomidorków koktajlowych
- świeża bazylia i oregano
- sól himalajska
- 2 łyżki sezamu
- 1 roztrzepane jajko
Wykonanie
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.
Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 mniejsze części lub 2 większe.
Uformować podłużne placki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Środek posmarować keczupem wymieszanym z oliwą i suszonym oregano.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, położyć cebulę, pomidorki, świeże zioła, posypać solą i polać oliwą.
Wstawić ponownie do piekarnika i piec 15 minut.
Przed podaniem dodatkowo posypać świeżymi ziołami.
Smacznego