Mini Pavlova

Bezowy torcik Pavlova w wersji mini.
Krucha beza z piankowym wnętrzem, krem z mascarpone i bitej śmietany oraz owoce sezonowe.

Przepis

Składniki na 8 szt

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo

  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dowolne owoce sezonowe (ja użyłam borówki oraz czarne i czerwone porzeczki)

Wykonanie

Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodawać cukier (łyżka po łyżce), cały czas ubijając.
Gdy powstanie sztywna i błyszcząca piana, dodać mąkę ziemniaczaną i cytrynę, miksując jeszcze minutę.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać łyżką masę bezową, tworząc 8 okręgów i zachowując
odstępy między nimi. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C, wstawić bezy na 2 minuty, następnie zmniejszyć
temperaturę do 120 stopni C i piec około 80 minut.
Kiedy beza z wierzchu będzie sucha, wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Mascarpone ubić ze śmietanką i cukrem pudrem, wyłożyć na wystudzone bezy i podawać z owocami.

Smacznego

Mini Pavlova
Mini Pavlova
Ilość wyświetleń 934 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *