Bezowy torcik Pavlova w wersji mini.
Krucha beza z piankowym wnętrzem, krem z mascarpone i bitej śmietany oraz owoce sezonowe.
Przepis
Składniki na 8 szt
- 3 białka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- dowolne owoce sezonowe (ja użyłam borówki oraz czarne i czerwone porzeczki)
Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodawać cukier (łyżka po łyżce), cały czas ubijając.
Gdy powstanie sztywna i błyszcząca piana, dodać mąkę ziemniaczaną i cytrynę, miksując jeszcze minutę.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać łyżką masę bezową, tworząc 8 okręgów i zachowując
odstępy między nimi. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C, wstawić bezy na 2 minuty, następnie zmniejszyć
temperaturę do 120 stopni C i piec około 80 minut.
Kiedy beza z wierzchu będzie sucha, wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Mascarpone ubić ze śmietanką i cukrem pudrem, wyłożyć na wystudzone bezy i podawać z owocami.
Smacznego