Muffinki borówkowe

Delikatne i puszyste muffinki borówkowe z kremem z mascarpone i śmietanki.
Zamiast kremu można je posypać cukrem pudrem.

Przepis

Składniki na 12 sztuk

  • 300 g mąki
  • 250 ml jogurtu
  • 110 g cukru
  • 120 ml oleju
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g borówek

Dodatkowo

  • 150 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie

Wymieszać razem mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W drugim naczyniu wymieszać jogurt, olej, jajka i połączyć z suchymi składnikami.
Dodać borówki i delikatnie wymieszać.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem.
Piec w temperaturze 175 stopni C przez 30 minut.
Serek mascarpone ubić ze śmietanką i cukrem pudrem.
Przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką (ja użyłam Wilton 1M) i udekorować wystudzone muffinki.

Smacznego

Muffinki borówkowe
Muffinki borówkowe

Ilość wyświetleń 661 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *