Delikatne i puszyste muffinki borówkowe z kremem z mascarpone i śmietanki.
Zamiast kremu można je posypać cukrem pudrem.
Przepis
Składniki na 12 sztuk
- 300 g mąki
- 250 ml jogurtu
- 110 g cukru
- 120 ml oleju
- 2 jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g borówek
Dodatkowo
- 150 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie
Wymieszać razem mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W drugim naczyniu wymieszać jogurt, olej, jajka i połączyć z suchymi składnikami.
Dodać borówki i delikatnie wymieszać.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem.
Piec w temperaturze 175 stopni C przez 30 minut.
Serek mascarpone ubić ze śmietanką i cukrem pudrem.
Przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką (ja użyłam Wilton 1M) i udekorować wystudzone muffinki.
Smacznego
Ilość wyświetleń 661 , dziś 1