
Muffiny to nie tylko słodkie babeczki.
Dziś proponuję wytrawne muffinki mięsno – warzywne.
Sprawdzą się jako przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno,
na przykład na zbliżające się Andrzejki.
Przepis
Składniki
- 300 g filetu z kurczaka lub indyka
- 1/2 papryki czerwonej
- mała puszka kukurydzy
- 1/2 papryki zielonej lub żółtej
- 1/4 brokuła
- bułka kajzerka
- jajko
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
Wykonanie
Brokuła włożyć do gorącej, osolonej wody i gotować 10 minut, wystudzić i drobno posiekać.
Bułkę kajzerkę zalać wodą i odstawić do namoczenia.
Kukurydzę przełożyć na sitko i wypłukać z zalewy.
Papryki pokroić w kostkę.
Mięso zmielić z odciśniętą bułką, dodać jajko, sól i pieprz (do smaku).
Do mięsa dodać warzywa i dokładnie razem wymieszać (jeśli masa będzie za luźna, dodać 2 łyżki bułki tartej).
Papilotki do muffinek posmarować odrobiną oliwy.
Z masy mięsno-warzywnej formować kulki i przekładać do papilotek.
Przełożyć do formy na muffinki lub na blachę z wyposażenia piekarnika.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez 30 – 40 minut.
Smacznego

