Muffiny mięsno-warzywne

Muffiny to nie tylko słodkie babeczki.
Dziś proponuję wytrawne muffinki mięsno – warzywne.
Sprawdzą się jako przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno,
na przykład na zbliżające się Andrzejki.

Przepis

Składniki

  • 300 g filetu z kurczaka lub indyka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • mała puszka kukurydzy
  • 1/2 papryki zielonej lub żółtej
  • 1/4 brokuła
  • bułka kajzerka
  • jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)

Wykonanie

Brokuła włożyć do gorącej, osolonej wody i gotować 10 minut, wystudzić i drobno posiekać.
Bułkę kajzerkę zalać wodą i odstawić do namoczenia.
Kukurydzę przełożyć na sitko i wypłukać z zalewy.
Papryki pokroić w kostkę.
Mięso zmielić z odciśniętą bułką, dodać jajko, sól i pieprz (do smaku).
Do mięsa dodać warzywa i dokładnie razem wymieszać (jeśli masa będzie za luźna, dodać 2 łyżki bułki tartej).
Papilotki do muffinek posmarować odrobiną oliwy.
Z masy mięsno-warzywnej formować kulki i przekładać do papilotek.
Przełożyć do formy na muffinki lub na blachę z wyposażenia piekarnika.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez 30 – 40 minut.

Smacznego

Muffiny mięsno-warzywne
Muffiny mięsno-warzywne
Ilość wyświetleń 1 384 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *