Muffiny z masłem orzechowym

Proste muffiny z masłem orzechowym i bananami.
Dzięki bananom ciasto jest wilgotne i dłużej zachowuje świeżość.
Czekoladowo-orzechowa polewa stanowi dopełnienie smaku.

Przepis na 12 sztuk

Składniki

  • 2 dojrzałe banany
  • łyżka masła orzechowego
  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • jajko

Polewa

  • 50g gorzkiej czekolady
  • łyżka masła orzechowego
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych


Wykonanie

Banany rozgnieść widelcem. Dodać mleko, olej, jajko, masło orzechowe i dokładnie wymieszać.
Suche składniki wymieszać razem i dodać do mokrych. Całość delikatnie wymieszać.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło orzechowe i wymieszać.
Wystudzone muffiny posmarować masą czekoladową i posypać orzeszkami.

Smacznego

Muffiny z masłem orzechowym
Muffiny z masłem orzechowym
Ilość wyświetleń 836 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *