Proste muffiny z masłem orzechowym i bananami.
Dzięki bananom ciasto jest wilgotne i dłużej zachowuje świeżość.
Czekoladowo-orzechowa polewa stanowi dopełnienie smaku.
Przepis na 12 sztuk
Składniki
- 2 dojrzałe banany
- łyżka masła orzechowego
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka mleka
- ½ szklanki oleju
- jajko
Polewa
- 50g gorzkiej czekolady
- łyżka masła orzechowego
- garść posiekanych orzeszków ziemnych
Wykonanie
Banany rozgnieść widelcem. Dodać mleko, olej, jajko, masło orzechowe i dokładnie wymieszać.
Suche składniki wymieszać razem i dodać do mokrych. Całość delikatnie wymieszać.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło orzechowe i wymieszać.
Wystudzone muffiny posmarować masą czekoladową i posypać orzeszkami.
Smacznego
Ilość wyświetleń 836 , dziś 1