Naleśnikowe sakiewki

Naleśnikowe sakiewki z nadzieniem z sera i owoców sezonowych.
Do smażenia naleśników nie potrzeba oleju, gdyż jest on jednym ze składników ciasta.
Dzięki temu naleśniki nie są tłuste i dobrze smakują.

Przepis

Składniki

Ciasto naleśnikowe

  • 230 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody gazowanej lub zwykłej
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oleju

Nadzienie

  • 400 g białego sera jak na sernik
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • borówki i czerwona porzeczka w dowolnej ilości

Wykonanie

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować na gładką masę i odstawić na około 30 minut.
Patelnię do smażenia naleśników dobrze nagrzać (ja użyłam patelni do naleśników o średnicy 28 cm).
Ciasto zamieszać i nalać chochlą na patelnię niewielką ilość, by powstał cienki naleśnik.
Smażyć około 30-45 sekund, przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 30 sekund.
Ser wymieszać z syropem klonowym. Na środek naleśnika wyłożyć grubszą warstwę sera, dodać borówki i porzeczki.
Złapać brzegi naleśnika, złożyć w sakiewkę i delikatnie związać (np. szczypiorkiem).

Smacznego

Naleśnikowe sakiewki
Naleśnikowe sakiewki
Ilość wyświetleń 694 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *