Naleśnikowe sakiewki z nadzieniem z sera i owoców sezonowych.
Do smażenia naleśników nie potrzeba oleju, gdyż jest on jednym ze składników ciasta.
Dzięki temu naleśniki nie są tłuste i dobrze smakują.
Przepis
Składniki
Ciasto naleśnikowe
- 230 g mąki
- 250 ml mleka
- 250 ml wody gazowanej lub zwykłej
- 3 jajka
- 4 łyżki oleju
Nadzienie
- 400 g białego sera jak na sernik
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- borówki i czerwona porzeczka w dowolnej ilości
Wykonanie
Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować na gładką masę i odstawić na około 30 minut.
Patelnię do smażenia naleśników dobrze nagrzać (ja użyłam patelni do naleśników o średnicy 28 cm).
Ciasto zamieszać i nalać chochlą na patelnię niewielką ilość, by powstał cienki naleśnik.
Smażyć około 30-45 sekund, przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 30 sekund.
Ser wymieszać z syropem klonowym. Na środek naleśnika wyłożyć grubszą warstwę sera, dodać borówki i porzeczki.
Złapać brzegi naleśnika, złożyć w sakiewkę i delikatnie związać (np. szczypiorkiem).
Smacznego