Orzechowa kołderka

Ciasta są tym, co lubię najbardziej. Choć nie zawsze mogę je jeść, uwielbiam piec
i rozpieszczać nimi moich bliskich. Im bardziej wymyślne, tym lepiej.

Orzechowa kołderka (nazwę wymyślił mój mąż) to orzechowy biszkopt przełożony kremem diplomat
i otulony kołderką z bitej śmietany posypanej orzechami. Pyyycha

Przepis

Biszkopt

  • 150 g mąki tortowej
  • 8 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mielonych orzechów włoskich

Do nasączenia

  • ½ szklanki likieru kawowego – Kahlua (można użyć innego alkoholu)
  • ¼ szklanki wody

Krem diplomat

  • 450ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 5 żółtek
  • 130g cukru
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 20g żelatyny
  • 350ml śmietanki kremówki 30 %

Wierzch:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 40 g pokruszonych orzechów włoskich


Wykonanie

Biszkopt:

Białka ubić na sztywną pianę.
Łyżka po łyżce dodawać cukier i ubijać do momentu, aż masa będzie gęsta i błyszcząca.
Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem, wsypać do masy jajecznej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie wsypać zmielone orzechy i również wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 35×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Wlać ciasto i wyrównać w blaszce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Kiedy biszkopt wystygnie przekroić go na pół. Likier wymieszać z wodą i połową ponczu nasączyć dolny biszkopt.

Krem diplomat:

Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut.
Następnie szklankę z żelatyną wstawić do miski z gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia się żelatyny.
Mleko zagotować z ziarenkami wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Gorące mleko wlewać do masy, cały czas miksując.
Przelać do garnka i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając.
Ugotowany krem budyniowy zdjąć z ognia, dodać płynną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Krem budyniowy nakryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała powierzchni kremu i pozostawić do wystudzenia.
Wystudzony budyniowy krem miksować przez chwilę na gładką masę. Ubić śmietankę i dodawać do budyniu partiami.
Miksować przez chwilę do połączenia się składników. Na nasączony biszkopt wyłożyć krem diplomat i przykryć drugim biszkoptem, następnie nasączyć pozostałym ponczem.

Wierzch:

Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i udekorować wierzch ciasta. Na koniec posypać pokruszonymi orzechami.

Wstawić do lodówki na całą noc.

Smacznego

Orzechowa kołderka
Orzechowa kołderka
Ilość wyświetleń 1 041 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *