Ciasta są tym, co lubię najbardziej. Choć nie zawsze mogę je jeść, uwielbiam piec
i rozpieszczać nimi moich bliskich. Im bardziej wymyślne, tym lepiej.
Orzechowa kołderka (nazwę wymyślił mój mąż) to orzechowy biszkopt przełożony kremem diplomat
i otulony kołderką z bitej śmietany posypanej orzechami. Pyyycha
Przepis
Biszkopt
- 150 g mąki tortowej
- 8 jajek
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g mielonych orzechów włoskich
Do nasączenia
- ½ szklanki likieru kawowego – Kahlua (można użyć innego alkoholu)
- ¼ szklanki wody
Krem diplomat
- 450ml mleka
- 1 laska wanilii
- 5 żółtek
- 130g cukru
- 30g mąki ziemniaczanej
- 20g żelatyny
- 350ml śmietanki kremówki 30 %
Wierzch:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 40 g pokruszonych orzechów włoskich
Wykonanie
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę.
Łyżka po łyżce dodawać cukier i ubijać do momentu, aż masa będzie gęsta i błyszcząca.
Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem, wsypać do masy jajecznej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie wsypać zmielone orzechy i również wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 35×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Wlać ciasto i wyrównać w blaszce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Kiedy biszkopt wystygnie przekroić go na pół. Likier wymieszać z wodą i połową ponczu nasączyć dolny biszkopt.
Krem diplomat:
Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut.
Następnie szklankę z żelatyną wstawić do miski z gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia się żelatyny.
Mleko zagotować z ziarenkami wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Gorące mleko wlewać do masy, cały czas miksując.
Przelać do garnka i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając.
Ugotowany krem budyniowy zdjąć z ognia, dodać płynną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Krem budyniowy nakryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała powierzchni kremu i pozostawić do wystudzenia.
Wystudzony budyniowy krem miksować przez chwilę na gładką masę. Ubić śmietankę i dodawać do budyniu partiami.
Miksować przez chwilę do połączenia się składników. Na nasączony biszkopt wyłożyć krem diplomat i przykryć drugim biszkoptem, następnie nasączyć pozostałym ponczem.
Wierzch:
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i udekorować wierzch ciasta. Na koniec posypać pokruszonymi orzechami.
Wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego