Pieczone pączki z marmoladą dla tych, którzy są na diecie lub nie mogą jeść smażonych potraw.
Na blogu znajdziecie kilka propozycji na pieczone pączki:
z nadzieniem budyniowym, z kremem kawowym,
proponuję także rogaliki pomarańczowe jako alternatywę dla pączków.
Przepis
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 60 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 6 żółtek
- 14 g suszonych drożdży
Dodatkowo
- marmolada
- skórka pomarańczowa
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki wody
Wykonanie
Ciasto drożdżowe
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Mąkę wymieszać z drożdżami i dodać do utartych żółtek.
Następnie dodać roztopione masło, mleko i wyrobić ciasto.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części, każdą rozpłaszczyć w dłoni, następnie nałożyć łyżeczkę marmolady, zlepić i uformować kulkę.
Pączki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wierzch pączków posmarować mlekiem i piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut.
Upieczone pączki wystudzić.
Cukier puder wymieszać z 2 łyżkami wody do powstania lukru.
Pączki posmarować lukrem i posypać skórką pomarańczową.
Smacznego
Wpadłam na ten przepis już długo po Tłustym Czwartku, ale chyba skusił mnie do przetestowania 🙂