Pączki pieczone z marmoladą 1

Pieczone pączki z marmoladą dla tych, którzy są na diecie lub nie mogą jeść smażonych potraw.
Na blogu znajdziecie kilka propozycji na pieczone pączki:
z nadzieniem budyniowym, z kremem kawowym,
proponuję także rogaliki pomarańczowe jako alternatywę dla pączków.

Przepis

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 6 żółtek
  • 14 g suszonych drożdży

Dodatkowo

  • marmolada
  • skórka pomarańczowa
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Wykonanie

Ciasto drożdżowe

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Mąkę wymieszać z drożdżami i dodać do utartych żółtek.
Następnie dodać roztopione masło, mleko i wyrobić ciasto.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części, każdą rozpłaszczyć w dłoni, następnie nałożyć łyżeczkę marmolady, zlepić i uformować kulkę.
Pączki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wierzch pączków posmarować mlekiem i piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut.
Upieczone pączki wystudzić.
Cukier puder wymieszać z 2 łyżkami wody do powstania lukru.
Pączki posmarować lukrem i posypać skórką pomarańczową.


Smacznego

Pączki pieczone z marmoladą 2
Pączki pieczone z marmoladą 3
Ilość wyświetleń 155 , dziś 1
Udostępnij

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *