Pieczone pączki nadziewane domowym budyniem.
Jeśli nie możecie lub nie lubicie tłustych, smażonych pączków, to proponuję je upiec.
Smakują równie dobrze 🙂
Przepis
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 60 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 6 żółtek
- 14 g suszonych drożdży
- 2 łyżki wódki (można pominąć)
Domowy budyń
- 4 żółtka
- 70 g cukru
- 450 ml mleka
- 40 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie
Domowy budyń
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać 100 ml mleka, mąkę i zmiksować do połączenia się składników.
Resztę mleka zagotować i na wrzące wlać masę żółtkową.
Ugotować, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje.
Następnie budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu i pozostawić do wystudzenia.
Ciasto drożdżowe
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać do utartych żółtek, dodać roztopione masło, mleko, wódkę i wyrobić ciasto.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i chwilę wyrobić.
Podzielić na 16 równych części i z każdej z nich uformować kulkę.
Pączki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wierzch pączków posmarować mlekiem i piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut.
Upieczone pączki wystudzić.
Budyń przełożyć do rękawa cukierniczego z dłuższą tylką i nadziać pączki.
Wierzch pączków posypać cukrem pudrem.
Smacznego