Pączki z kremem kawowym

Kolejna propozycja na zbliżający się tłusty czwartek.
Pieczone pączki przełożone kremem o smaku kawy i polane lukrem kawowym.

Przepis

Składniki

  • 100 ml mleka
  • 7 g drożdży instant
  • 370 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła

Krem kawowy

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki likieru kawowego Kahlua lub Baileys
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Lukier kawowy

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki zaparzonej kawy

Wykonanie

Mąkę, cukier i drożdże wymieszać. Dodać mleko, jajka i wyrobić ciasto.
Następnie dodawać po kawałku miękkie masło i nadal wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne
(w razie potrzeby podsypać mąką).
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i chwilę wyrobić.
Podzielić na 12 równych części, uformować kulkę, przełożyć do papilotki i ułożyć na blaszce.
Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut.
Wystudzone przekroić w poziomie na pół.


Krem
Mascarpone i śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać likier i dobrze wymieszać.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką, wycisnąć na dolną część pączka i przykryć górną.

Lukier kawowy

Cukier puder wymieszać z zaparzoną kawą i posmarować wierzch pączka.

Smacznego

Pączki z kremem kawowym
Pączki z kremem kawowym
Ilość wyświetleń 2 051 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *