Kolejna propozycja na zbliżający się tłusty czwartek.
Pieczone pączki przełożone kremem o smaku kawy i polane lukrem kawowym.
Przepis
Składniki
- 100 ml mleka
- 7 g drożdży instant
- 370 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 3 jajka
- 170 g miękkiego masła
Krem kawowy
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki likieru kawowego Kahlua lub Baileys
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Lukier kawowy
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki zaparzonej kawy
Wykonanie
Mąkę, cukier i drożdże wymieszać. Dodać mleko, jajka i wyrobić ciasto.
Następnie dodawać po kawałku miękkie masło i nadal wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne
(w razie potrzeby podsypać mąką).
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i chwilę wyrobić.
Podzielić na 12 równych części, uformować kulkę, przełożyć do papilotki i ułożyć na blaszce.
Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut.
Wystudzone przekroić w poziomie na pół.
Krem
Mascarpone i śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać likier i dobrze wymieszać.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką, wycisnąć na dolną część pączka i przykryć górną.
Lukier kawowy
Cukier puder wymieszać z zaparzoną kawą i posmarować wierzch pączka.
Smacznego