
Dziś Walentynki.
Z tej okazji proponuję delikatny deser – panna cotta z musem malinowym.
Kremowa pianka śmietankowa z nutą wanilii okryta musem z malin i galaretki.
Przepis
Składniki na 5 porcji
Panna cotta
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 30 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 2 czubate łyżeczki żelatyny
Mus malinowy
- 150 g malin mrożonych lub świeżych
- galaretka malinowa
Wykonanie
Panna cotta
Żelatynę zalać 50 ml wrzątku i dokładnie wymieszać.
Śmietankę połączyć z cukrem, ziarenkami oraz laską wanilii i doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć z palnika i wymieszać z gorącą żelatyną.
Przelać przez sitko do miski i pozostawić do wystudzenia.
Następnie przelać do kieliszków i wstawić do lodówki do stężenia.
Mus malinowy
Maliny przełożyć do garnuszka, dodać 50 ml wody i zagotować.
Lekko przestudzić i przetrzeć przez sitko, pozbywając się pestek.
Galaretkę zalać 150 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać.
Przetarte maliny wymieszać dokładnie z galaretką i pozostawić do wystudzenia.
Mus malinowy przelać do kieliszków na stężałą panna cottę.
Wstawić do lodówki aby mus stężał.
Smacznego


Po co te maliny skoro dajesz galaretkę malinową? XD
Głównym składnikiem musu są maliny. Galaretka jest po to, aby całość stężała. Z samą galaretką deser smakowałby inaczej. Wypróbuj przepis, a przekonasz się, po co są w nim maliny 😉