
Dzisiaj na blogu faszerowana papryka.
Tym razem proponuję jej wegetariańską wersję,
jednak do farszu można również dodać mięso.
Przepis
Składniki
- 3 papryki
- fasola czerwona w puszce
- 100 g ryżu
- ½ łyżeczki kurkumy
- kukurydza w puszce
- 200 ml passaty
- łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej
- sól
- łyżka oliwy
Wykonanie
Ryż ugotować z dodatkiem kurkumy i soli. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy i wypłukać.
Na patelnię wlać passatę, dodać syrop klonowy, przyprawę meksykańską i zagotować.
Dodać fasolę, kukurydzę i chwilę gotować.
Na koniec dodać ryż i wszystko razem wymieszać, w razie potrzeby posolić.
Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą.
Papryki przekroić na pół, napełnić farszem i układać w naczyniu żaroodpornym.
Piec w temperaturze 190 stopni C około 40 minut.
Smacznego


Ilość wyświetleń 497 , dziś 1