
Wegetariański pasztet z soczewicą i jajkami na twardo.
Dobrze sprawdzi się na Wielkanoc,
a także jako pożywne śniadanie.
Przepis
Składniki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 duże marchewki
- 1 biała pietruszka
- 3 surowe jajka
- łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz i sól do smaku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 jajka ugotowane na twardo
Wykonanie
Soczewicę wypłukać, zalać 2 szklankami wody i gotować około 15 minut (soczewica ma się rozgotować).
Marchew i pietruszkę obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przełożyć na patelnię, dodać ½ szklanki wody i dusić pod przykryciem przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną.
Następnie dodać ugotowaną soczewicę, przyprawy i dusić razem do całkowitego odparowania wody.
Całość wystudzić. Do wystudzonej masy dodać 3 surowe żółtka i dokładnie wymieszać.
Z 3 białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą na pasztet.
Foremkę keksówkę o wymiarach 20×11 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej połowę masy.
Na masę wyłożyć 3 jajka ugotowane na twardo, następnie wyłożyć resztę masy i wyrównać.
Pasztet piec w temperaturze 200 stopni C przez około 45 minut.
Po upieczeniu wystudzić.
Smacznego

Pasztet z soczewicą i jajkiem 2
