Kolejny przepis z cyklu moja córka w kuchni 🙂
Tym razem jest to wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy i warzyw.
Alternatywa dla tradycyjnego mięsnego pasztetu.
Przepis
Składniki
- szklanka czerwonej soczewicy
- 2-3 marchewki
- ½ selera
- czerwona cebula
- ½ szklanki słonecznika + do posypania
- szklanka płatków owsianych
- ½ pęczka pietruszki
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka przyprawy (suszone pomidory z bazylią)
- sól
- pieprz
Wykonanie
Soczewicę wypłukać, zalać 2 szklankami wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie,
gotować około 20 minut, pod koniec gotowania posolić.
Cebulę pokroić w kostkę, marchew i selera obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodać ½ szklanki wody i dusić pod przykryciem przez około 10 minut aż warzywa zmiękną.
Słonecznik zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut, następnie odcedzić.
Z ugotowanej soczewicy wyjąć ziele angielskie i liście laurowe.
Wymieszać soczewicę z uduszonymi warzywami i słonecznikiem.
Pokroić drobno pietruszkę i dodać do masy, dosypać majeranek, przyprawę, sól, pieprz i wymieszać.
Dodać płatki owsiane i ponownie wymieszać (jeśli masa będzie zbyt luźna, można zwiększyć ilość płatków).
Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać ziarnami słonecznika
i piec około godzinę w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego