Kasza pęczak z warzywami, podana z pieczonym filetem z indyka.
To mój sposób na smaczny i pożywny obiad.
Przepis
Składniki
Mięso
- 350 g filetu z indyka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka przyprawy z suszonymi pomidorami (pomidory, papryka, cebula, czosnek, tymianek, bazylia)*
Kasza z warzywami
- 200 g kaszy pęczak
- 1 duża marchew
- 250 g pieczarek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka przyprawy do kaszy pęczak (cebula, gorczyca, papryka słodka, marchew, czosnek, natka pietruszki, rozmaryn, chili, gałka muszkatołowa, kozieradka, kurkuma)*
*można użyć dowolnych przypraw
Wykonanie
Filet z indyka umyć, dokładnie osuszyć i posmarować oliwą.
Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi mięso.
Indyka przełożyć do rękawa do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni C przez godzinę.
Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw u góry, aby mięso się przyrumieniło.
Marchew i pieczarki obrać i pokroić w kostkę.
Przełożyć na patelnię, podlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem 5 minut.
Dodać przyprawy, kaszę pęczak, 1,5 szklanki wody i gotować razem 20 minut, często mieszając, aż woda odparuje.
Upieczonego indyka kroić w grubsze plastry i podawać na kaszy z warzywami.
Smacznego
Ilość wyświetleń 986 , dziś 1