Makaron z wódką był ulubionym daniem Audrey Hepburn.
Odkąd pierwszy raz zjadła penne alla vodka, żadne spotkanie towarzyskie nie mogło się obejść bez tego dania.
Moja propozycja stanowi nieco zmienioną, delikatniejszą wersję.
Wódka w tym daniu pogłębia smak pomidorów, jednak alkohol nie jest wyczuwalny, gdyż wyparowuje.
Przepis
Składniki
- 350 g makaronu penne
- 1 cebula
- puszka pomidorów krojonych
- 80 ml wódki
- ½ łyżeczki oregano
- 100 ml śmietany kremówki
- ½ łyżeczki przyprawy (pomidory z bazylią i czosnkiem)
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz
Wykonanie
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Cebulę pokroić w kostkę, podlać wódką i dusić przez chwilę.
Dodać pomidory i przyprawy, wymieszać i dusić kilka minut.
Na koniec dodać śmietanę i przełożyć ugotowany makaron do sosu, wymieszać i podawać.
Smacznego
Ilość wyświetleń 603 , dziś 1