Pieczone pierożki

Pieczone pierożki z farszem z pieczarek.
Można je przygotować również w formie pasztecików oraz modyfikować farsz według uznania.
Idealne na wigilię.

Przepis

Składniki

  • 570 g mąki
  • 10 g suszonych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1/2 łyżki cukru

Nadzienie

  • 1 kg pieczarek
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka przyprawy – suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

  • jajko do posmarowania pierożków
  • sezam lub mak do posypania

Wykonanie

Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Przełożyć na głęboką patelnię, podlać 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem kilka minut.
Dodać przyprawy i, mieszając, doprowadzić do odparowania wody.
Wymieszać z posiekaną pietruszką i zostawić do wystudzenia.

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.
W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i każdą z nich rozwałkować na stolnicy posypanej mąką,
na grubość około 3 mm.
Szklanką wyciąć kółka i na środek nakładać farsz, złożyć na pół i zlepić pierożka.
Pierożki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie 2 blachy).
Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte pierożki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem (lub makiem).
Piec 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Upieczone wystudzić na kratce.

Smacznego

Pieczone pierożki
Pieczone pierożki
Ilość wyświetleń 790 , dziś 1
Udostępnij
  •  
  • 127
  •  
  •  
  •   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *