Pieczone pierożki z farszem z pieczarek.
Można je przygotować również w formie pasztecików oraz modyfikować farsz według uznania.
Idealne na wigilię.
Przepis
Składniki
- 570 g mąki
- 10 g suszonych drożdży
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 60 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1/2 łyżki cukru
Nadzienie
- 1 kg pieczarek
- pęczek zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka przyprawy – suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
- jajko do posmarowania pierożków
- sezam lub mak do posypania
Wykonanie
Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Przełożyć na głęboką patelnię, podlać 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem kilka minut.
Dodać przyprawy i, mieszając, doprowadzić do odparowania wody.
Wymieszać z posiekaną pietruszką i zostawić do wystudzenia.
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.
W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i każdą z nich rozwałkować na stolnicy posypanej mąką,
na grubość około 3 mm.
Szklanką wyciąć kółka i na środek nakładać farsz, złożyć na pół i zlepić pierożka.
Pierożki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie 2 blachy).
Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte pierożki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem (lub makiem).
Piec 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Upieczone wystudzić na kratce.
Smacznego