Dzień przed Wigilią proponuję prosty i szybki w wykonaniu piernik z żurawiną i daktylami.
Swój ciemny kolor zawdzięcza dodanej do niego kawie.
***
Jest taki dzień, bardzo ciepły, choć grudniowy,
Dzień, zwykły dzień, w którym gasną wszelkie spory.
(…) Niebo ziemi, niebu ziemia
Wszyscy wszystkim ślą życzenia,
Drzewa ptakom, ptaki drzewom,
Tchnienie wiatru płatkom śniegu.
***
Przepis
Składniki
- 275 g mąki
- 2 jajka
- 100 g cukru trzcinowego
- 220 ml zaparzonej kawy (ja zaparzyłam w ekspresie)
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 g daktyli suszonych
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 g suszonej żurawiny
Wykonanie
Żurawinę i daktyle pokrojone w paski zalać gorącą kawą i odstawić na 30 minut.
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem.
Dodać żurawinę i daktyle z kawą, jajka, olej i dokładnie wymieszać łyżką.
Keksówkę o wymiarach 22 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez 60 minut.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z foremki i wystudzić na kratce.
Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego