Piernikowy jogurtowiec

Piernikowy jogurtowiec to kolejna słodka propozycja w klimacie świąteczno – noworocznym.
Korzenne kruche ciasto i masa jogurtowa o smaku piernikowym.

Przepis

Składniki

Kruche ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy Inki korzennej

Masa jogurtowa

  • 1200 g jogurtu greckiego
  • 2 budynie piernikowe *
  • 1 szklanka cukru
  • 6 białek
    * budyń piernikowy można zastąpić śmietankowym i dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika

Wykonanie

Kruche ciasto

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kawę Inkę, żółtka, masło, następnie zagnieść kruche ciasto.
Spód brytfanki o wymiarach 25×35 wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić na niego 2/3 ciasta.
Pozostałą 1/3 ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.

Masa jogurtowa

Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać proszek budyniowy, jogurt i krótko miksować na niskich obrotach.
Masę przelać na wyłożoną ciastem brytfankę i wyrównać.
Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni C około godziny.
Upieczone ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku na około 30 minut.
Następnie wyjąć z piekarnika, wystudzić i wstawić do lodówki.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Piernikowy jogurtowiec 2
Piernikowy jogurtowiec 3
Ilość wyświetleń 213 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *