Piernikowy jogurtowiec to kolejna słodka propozycja w klimacie świąteczno – noworocznym.
Korzenne kruche ciasto i masa jogurtowa o smaku piernikowym.
Przepis
Składniki
Kruche ciasto
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 6 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kawy Inki korzennej
Masa jogurtowa
- 1200 g jogurtu greckiego
- 2 budynie piernikowe *
- 1 szklanka cukru
- 6 białek
* budyń piernikowy można zastąpić śmietankowym i dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika
Wykonanie
Kruche ciasto
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kawę Inkę, żółtka, masło, następnie zagnieść kruche ciasto.
Spód brytfanki o wymiarach 25×35 wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić na niego 2/3 ciasta.
Pozostałą 1/3 ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
Masa jogurtowa
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać proszek budyniowy, jogurt i krótko miksować na niskich obrotach.
Masę przelać na wyłożoną ciastem brytfankę i wyrównać.
Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni C około godziny.
Upieczone ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku na około 30 minut.
Następnie wyjąć z piekarnika, wystudzić i wstawić do lodówki.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego