Spód z ciasta piernikowego, masa pomarańczowa i pianka pomarańczowa.
Całość posypana pokruszonym ciastem piernikowym.
Propozycja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.
Przepis
Składniki
Ciasto piernikowe
- 320 g mąki
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 250 ml mleka
- 2 łyżki kawy Inki korzennej
- 120 g masła
- 130 g powideł śliwkowych
Masa pomarańczowa
- 1 litr soku pomarańczowego
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 2 galaretki pomarańczowe
Masa śmietanowa
- 500 ml śmietanki kremówki
- galaretka pomarańczowa
Wykonanie
Ciasto piernikowe
Do garnka przełożyć mleko, masło, cukier, kawę Inkę, następnie podgrzewać razem do rozpuszczenia się składników.
Wystudzić, dodać żółtka oraz powidła i dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem, przyprawą do piernika, po czym wymieszać z wystudzoną masą.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.
Do brytfanki o wymiarach 23×26 cm wyłożonej papierem (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w 170 stopniach C przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Pozostawić do ostygnięcia.
Górną część biszkoptu (ok. 1/3) odkroić i pokruszyć.
Dolny biszkopt przełożyć z powrotem do brytfanki.
Masa pomarańczowa
Na soku pomarańczowym ugotować budyń, zdjąć z palnika, wsypać do niego galaretki i dokładnie wymieszać.
Pozostawić na około 15 minut do lekkiego przestudzenia.
Następnie masę pomarańczową przelać na ciasto piernikowe, wyrównać i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Masa śmietanowa
Galaretkę rozpuścić w 120 ml wrzątku, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i powoli wlewać do niej wystudzoną galaretkę, cały czas miksując.
Masę śmietanową przełożyć na pomarańczową masę, wyrównać i posypać pokruszonym ciastem piernikowym.
Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego