Piernikowy przekładaniec

Spód z ciasta piernikowego, masa pomarańczowa i pianka pomarańczowa.
Całość posypana pokruszonym ciastem piernikowym.
Propozycja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.

Przepis

Składniki

Ciasto piernikowe

  • 320 g mąki
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki kawy Inki korzennej
  • 120 g masła
  • 130 g powideł śliwkowych

Masa pomarańczowa

  • 1 litr soku pomarańczowego
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2 galaretki pomarańczowe

Masa śmietanowa

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • galaretka pomarańczowa

Wykonanie

Ciasto piernikowe

Do garnka przełożyć mleko, masło, cukier, kawę Inkę, następnie podgrzewać razem do rozpuszczenia się składników.
Wystudzić, dodać żółtka oraz powidła i dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem, przyprawą do piernika, po czym wymieszać z wystudzoną masą.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.
Do brytfanki o wymiarach 23×26 cm wyłożonej papierem (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w 170 stopniach C przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Pozostawić do ostygnięcia.
Górną część biszkoptu (ok. 1/3) odkroić i pokruszyć.
Dolny biszkopt przełożyć z powrotem do brytfanki.

Masa pomarańczowa

Na soku pomarańczowym ugotować budyń, zdjąć z palnika, wsypać do niego galaretki i dokładnie wymieszać.
Pozostawić na około 15 minut do lekkiego przestudzenia.
Następnie masę pomarańczową przelać na ciasto piernikowe, wyrównać i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Masa śmietanowa

Galaretkę rozpuścić w 120 ml wrzątku, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i powoli wlewać do niej wystudzoną galaretkę, cały czas miksując.
Masę śmietanową przełożyć na pomarańczową masę, wyrównać i posypać pokruszonym ciastem piernikowym.
Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego

Piernikowy przekładaniec 1
Piernikowy przekładaniec 2
Piernikowy przekładaniec 2
Piernikowy przekładaniec 3
Ilość wyświetleń 223 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *