Pierogi z mąki orkiszowej z kaszą jaglaną i ziołami.
Delikatne, cienkie ciasto doskonale łączy się z dietetycznym farszem.
Przepis
Składniki
Ciasto
- 400 g jasnej mąki orkiszowej
- 10 łyżek oleju
- 200 ml gorącej wody
- szczypta soli
Farsz
- 100 g kaszy jaglanej
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Farsz
Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.
Dodać posiekane zioła, sól, pieprz, jajko i dokładnie wymieszać.
Ciasto
Do miski wsypać mąkę, dodać olej, gorącą wodę i wymieszać wszystko łyżką.
Następnie zagnieść ciasto i uformować kulę.
Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy posypanej mąką.
Szklanką wyciąć kółka i na środek nakładać farsz, złożyć na pół i zlepić pieroga.
Zagotować wodę, posolić, wrzucić pierogi i gotować 3 minuty od ich wypłynięcia.
Smacznego
Ilość wyświetleń 516 , dziś 1