Pierogi z kaszą jaglaną

Pierogi z mąki orkiszowej z kaszą jaglaną i ziołami.
Delikatne, cienkie ciasto doskonale łączy się z dietetycznym farszem.

Przepis

Składniki

Ciasto

  • 400 g jasnej mąki orkiszowej
  • 10 łyżek oleju
  • 200 ml gorącej wody
  • szczypta soli

Farsz

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Farsz

Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.
Dodać posiekane zioła, sól, pieprz, jajko i dokładnie wymieszać.

Ciasto

Do miski wsypać mąkę, dodać olej, gorącą wodę i wymieszać wszystko łyżką.
Następnie zagnieść ciasto i uformować kulę.
Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy posypanej mąką.
Szklanką wyciąć kółka i na środek nakładać farsz, złożyć na pół i zlepić pieroga.
Zagotować wodę, posolić, wrzucić pierogi i gotować 3 minuty od ich wypłynięcia.

Smacznego

Pierogi z kaszą jaglaną
Pierogi z kaszą jaglaną
Ilość wyświetleń 516 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *