Ciasto to podstawa dobrej pizzy.
Przetestowałam wiele przepisów oraz sposobów pieczenia pizzy.
Metodą prób i błędów dobrałam proporcje i składniki na pyszną i chrupiącą pizzę.
Przepis
Składniki na 2 pizze 30 cm
Ciasto na pizzę
- 500 g mąki
- 270 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 12 g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
Sos
- 100 ml keczupu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
Dodatkowo
Ulubione dodatki 🙂 (u mnie pieczarki, cebula, papryka, pomidorki koktajlowe i rukola).
Wykonanie
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.
Miskę wysmarować niewielką ilością oliwy, przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką
i pozostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Miskę z wyrośniętym ciastem przechylić tak,
aby ciasto samo upadło na oprószoną mąką stolnicę.
Podzielić na 2 części i z każdej z nich uformować rękoma kształt koła.
Tak uformowane ciasto przełożyć na papier do pieczenia.
W międzyczasie nagrzać piekarnik wraz z dużą blachą do 250 stopni C.
Wymieszać składniki na sos, połową sosu posmarować ciasto na pizzę.
Ułożyć dowolne składniki (u mnie delikatniejsza wersja bez sera)
i przełożyć pizzę wraz z papierem do piekarnika (ja w tym celu używam drewnianej łopatki do pizzy).
Piec 10 minut. Na upieczoną pizzę ułożyć rukolę i pomidorki koktajlowe.
Drugą pizzę przygotować w ten sam sposób.
Smacznego