Dla tych, którzy lubią mocno owocowe ciasta, polecam porzeczkową delicję.
Delikatny biszkopt, orzeźwiająca porzeczkowa warstwa, czekoladowe ciastko i galaretka.
Przepis
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 140 g cukru
Warstwa porzeczkowa
- 200 g czarnej porzeczki
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 galaretki porzeczkowe
Do nasączenia
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo
- duże opakowanie delicji
- 2 galaretki porzeczkowe
Wykonanie
Biszkopt
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie szpatułką.
Do brytfanki o wymiarach 23×26 cm wyłożonej papierem (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
Ostygnięty biszkopt nasączyć.
Warstwa porzeczkowa
Galaretki rozpuścić w 300 ml wody i pozostawić do ostygnięcia.
Porzeczki zmiksować, przetrzeć przez sitko i wymieszać z ostygniętą galaretką.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, powoli wlewać mus porzeczkowy i dokładnie wymieszać.
Całość wylać na biszkopt i wyrównać.
Na warstwę porzeczkową ułożyć delicje i wstawić do lodówki, aby masa stężała.
2 galaretki rozpuścić w 700 ml wody i pozostawić do wystudzenia.
Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego