Porzeczkowa delicja

Dla tych, którzy lubią mocno owocowe ciasta, polecam porzeczkową delicję.
Delikatny biszkopt, orzeźwiająca porzeczkowa warstwa, czekoladowe ciastko i galaretka.

Przepis

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140 g cukru

Warstwa porzeczkowa

  • 200 g czarnej porzeczki
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 galaretki porzeczkowe

Do nasączenia

  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo

  • duże opakowanie delicji
  • 2 galaretki porzeczkowe

Wykonanie

Biszkopt

Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie szpatułką.
Do brytfanki o wymiarach 23×26 cm wyłożonej papierem (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
Ostygnięty biszkopt nasączyć.

Warstwa porzeczkowa

Galaretki rozpuścić w 300 ml wody i pozostawić do ostygnięcia.
Porzeczki zmiksować, przetrzeć przez sitko i wymieszać z ostygniętą galaretką.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, powoli wlewać mus porzeczkowy i dokładnie wymieszać.
Całość wylać na biszkopt i wyrównać.

Na warstwę porzeczkową ułożyć delicje i wstawić do lodówki, aby masa stężała.
2 galaretki rozpuścić w 700 ml wody i pozostawić do wystudzenia.
Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego

Porzeczkowa delicja
Porzeczkowa delicja
Ilość wyświetleń 1 544 , dziś 1
Udostępnij
  •  
  • 173
  •  
  •  
  •   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *