Pulpety w kapuście

Pulpety z piersi z kurczaka duszone w młodej kapuście.
Do ich przygotowania można wykorzystać również filet z indyka lub mięso wieprzowe.

Przepis

Składniki

  • 300 g filetu z kurczaka lub indyka
  • bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • mała główka młodej kapusty
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem

Wykonanie

Bułkę zalać wodą i odstawić do namoczenia.
Mięso zmielić z odciśniętą bułką, dodać jajko, sól i pieprz (do smaku).
Z mięsnej masy uformować pulpety i ugotować na parze.
Kapustę poszatkować, zalać wodą, gotować 15 minut, a następnie odcedzić.
Szczypiorek i koperek drobno pokroić.
Dodać do kapusty razem z passatą i przyprawami, wymieszać i chwilę pogotować.
Ugotowane na parze pulpety przełożyć do kapusty i dusić razem 5-8 minut.
Podawać z ziemniakami lub z pieczywem.

Smacznego

Pulpety w kapuście
Pulpety w kapuście
Ilość wyświetleń 826 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *