Pulpety z piersi z kurczaka duszone w młodej kapuście.
Do ich przygotowania można wykorzystać również filet z indyka lub mięso wieprzowe.
Przepis
Składniki
- 300 g filetu z kurczaka lub indyka
- bułka kajzerka
- 1 jajko
- mała główka młodej kapusty
- 1/2 pęczka szczypiorku
- pęczek koperku
- 250 ml passaty pomidorowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem
Wykonanie
Bułkę zalać wodą i odstawić do namoczenia.
Mięso zmielić z odciśniętą bułką, dodać jajko, sól i pieprz (do smaku).
Z mięsnej masy uformować pulpety i ugotować na parze.
Kapustę poszatkować, zalać wodą, gotować 15 minut, a następnie odcedzić.
Szczypiorek i koperek drobno pokroić.
Dodać do kapusty razem z passatą i przyprawami, wymieszać i chwilę pogotować.
Ugotowane na parze pulpety przełożyć do kapusty i dusić razem 5-8 minut.
Podawać z ziemniakami lub z pieczywem.
Smacznego
Ilość wyświetleń 826 , dziś 1