
Dietetyczne pulpety gotowane na parze, w sosie chrzanowo-porowym.
Propozycja na codzienny obiad, a może na zbliżającą się Wielkanoc.
Przepis
Składniki
- 300 g filetu z kurczaka lub indyka
- bułka kajzerka
- jajko
- 2 łyżki pietruszki zielonej
- duży por (biała część)
- 3 łyżki chrzanu
- 50 ml śmietanki 30%
- łyżeczka mąki
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Bułkę zalać mlekiem lub wodą i odstawić do namoczenia.
Mięso zmielić z odciśniętą bułką, dodać jajko, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz (do smaku).
Z mięsnej masy uformować pulpety i ugotować na parze.
Białą część pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce.
Przełożyć na patelnię wlać 1,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem około 15 minut.
Dodać masło, oprószyć mąką, wymieszać i chwilę gotować.
Do porów dodać chrzan, śmietankę, sól, pieprz do smaku i pulpety, dusić razem 5 minut.
Podawać z ziemniakami i sałatką.
Smacznego


Ilość wyświetleń 1 009 , dziś 1