Pulpety w sosie chrzanowym

Dietetyczne pulpety gotowane na parze, w sosie chrzanowo-porowym.
Propozycja na codzienny obiad, a może na zbliżającą się Wielkanoc.

Przepis

Składniki

  • 300 g filetu z kurczaka lub indyka
  • bułka kajzerka
  • jajko
  • 2 łyżki pietruszki zielonej
  • duży por (biała część)
  • 3 łyżki chrzanu
  • 50 ml śmietanki 30%
  • łyżeczka mąki
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie

Bułkę zalać mlekiem lub wodą i odstawić do namoczenia.
Mięso zmielić z odciśniętą bułką, dodać jajko, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz (do smaku).
Z mięsnej masy uformować pulpety i ugotować na parze.
Białą część pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce.
Przełożyć na patelnię wlać 1,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem około 15 minut.
Dodać masło, oprószyć mąką, wymieszać i chwilę gotować.
Do porów dodać chrzan, śmietankę, sól, pieprz do smaku i pulpety, dusić razem 5 minut.
Podawać z ziemniakami i sałatką.
Smacznego

Pulpety w sosie chrzanowym
Pulpety w sosie chrzanowym
Ilość wyświetleń 675 , dziś 1
Udostępnij
  •  
  • 13
  •  
  •  
  •   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *