Pulpety w sosie z warzywami

Dietetyczne pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z warzywami.
Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra – Epikur.

Przepis

Składniki

  • 300 g filetu z indyka lub kurczaka
  • bułka kajzerka
  • jajko
  • 1/2 pęczka pietruszki zielonej
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • papryka czerwona
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Bułkę zalać mlekiem lub wodą i odstawić do namoczenia.
Mięso zmielić z odciśniętą bułką, dodać jajko, sól i pieprz (do smaku).
Z mięsnej masy uformować pulpety i ugotować na parze.

Pieczarki i marchew obrać i pokroić w grubsze plasterki.
Przełożyć na głębszą patelnię, podlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, passatę, śmietankę, słodką paprykę, sól i pieprz, dusić 10 minut.
Do warzyw przełożyć pulpety i gotować do momentu, aż sos zgęstnieje.
Dodać posiekaną pietruszkę. Podawać z ryżem.

Smacznego

Pulpety w sosie z warzywami
Pulpety w sosie z warzywami
Ilość wyświetleń 797 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *