Dietetyczne pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z warzywami.
Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra – Epikur.
Przepis
Składniki
- 300 g filetu z indyka lub kurczaka
- bułka kajzerka
- jajko
- 1/2 pęczka pietruszki zielonej
- 300 g pieczarek
- 1 duża marchewka
- papryka czerwona
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 400 ml passaty pomidorowej
- 150 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Bułkę zalać mlekiem lub wodą i odstawić do namoczenia.
Mięso zmielić z odciśniętą bułką, dodać jajko, sól i pieprz (do smaku).
Z mięsnej masy uformować pulpety i ugotować na parze.
Pieczarki i marchew obrać i pokroić w grubsze plasterki.
Przełożyć na głębszą patelnię, podlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, passatę, śmietankę, słodką paprykę, sól i pieprz, dusić 10 minut.
Do warzyw przełożyć pulpety i gotować do momentu, aż sos zgęstnieje.
Dodać posiekaną pietruszkę. Podawać z ryżem.
Smacznego
Ilość wyświetleń 797 , dziś 1