Pulpety z kaszy jaglanej

Pulpety z kaszy jaglanej z dodatkiem cukinii i marchwi w sosie pomidorowym.
Sprawdzą się jako obiad lub kolacja na ciepło.

Przepis

Składniki

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki oregano
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Passatę zagotować, dodać syrop klonowy, połowę ziół (bazylii i pietruszki), sól, pieprz, wymieszać i chwilę pogotować.
Następnie sos przelać do naczynia do zapiekania.
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Cukinię i marchew obrać i utrzeć na dużych oczkach tarki.
Przełożyć na patelnię, podlać odrobiną wody i dusić przez chwilę, aż warzywa zmiękną.
Kaszę i połowę duszonych warzyw zmiksować blenderem.
Dodać pozostałą część warzyw, curry, oregano, bułkę tartą, sól, pieprz i wszystko razem wymieszać.
Z powstałej masy formować pulpety i układać w sosie, w naczyniu do zapiekania.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wyjęciu z piekarnika posypać pozostałą bazylią i pietruszką.

Smacznego

Pulpety z kaszy jaglanej
Pulpety z kaszy jaglanej
Ilość wyświetleń 635 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *