Pulpety z kaszy jaglanej z dodatkiem cukinii i marchwi w sosie pomidorowym.
Sprawdzą się jako obiad lub kolacja na ciepło.
Przepis
Składniki
- 150 g kaszy jaglanej
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki oregano
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Passatę zagotować, dodać syrop klonowy, połowę ziół (bazylii i pietruszki), sól, pieprz, wymieszać i chwilę pogotować.
Następnie sos przelać do naczynia do zapiekania.
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Cukinię i marchew obrać i utrzeć na dużych oczkach tarki.
Przełożyć na patelnię, podlać odrobiną wody i dusić przez chwilę, aż warzywa zmiękną.
Kaszę i połowę duszonych warzyw zmiksować blenderem.
Dodać pozostałą część warzyw, curry, oregano, bułkę tartą, sól, pieprz i wszystko razem wymieszać.
Z powstałej masy formować pulpety i układać w sosie, w naczyniu do zapiekania.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wyjęciu z piekarnika posypać pozostałą bazylią i pietruszką.
Smacznego