Rogale marcińskie

Rogale marcińskie to tradycyjny wypiek poznański
przygotowywany z okazji Dnia Świętego Marcina.
Są one dosyć czasochłonne, ale ich wyjątkowy smak
rekompensuje wysiłek włożony w przygotowanie.

Przepis

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki
  • 250 ml mleka
  • 12 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g roztopionego masła

Nadzienie

  • 300 g białego maku
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g płatków migdałów
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 100 g masy marcepanowej
  • 3 pokruszone biszkopty
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany 18%

Lukier

  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki ciepłej wody

Dodatkowo

  • 195 g masła
  • 50 g pokruszonych płatków migdałów (do posypania rogali)
  • 1 jajko + łyżka mleka (do posmarowania rogali)

Wykonanie

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.
Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.

Następnie schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30×15 cm.
Masło (195 g) włożyć pomiędzy 2 kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować w taki sposób,
aby powstał prostokąt 25×10 cm.
Tak przygotowane masło przełożyć na środek rozwałkowanego ciasta.
Następnie 1/3 część ciasta złożyć do środka i przykryć 1/3 ciasta z drugiej strony,
w wyniku czego powstanie prostokąt o wymiarach 10×15 cm.
Dobrze skleić brzegi ciasta, aby masło nie wydostawało się na zewnątrz i delikatnie rozwałkować,
przez co powstanie prostokąt o wymiarach około 27×14 cm.
Ponownie złożyć na trzy części, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 45 minut.

Następnie proces rozwałkowania ciasta powtarzać 3-krotnie, chłodząc ciasto między wałkowaniem przez 30 minut.
W razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki.
Po ostatnim wałkowaniu i złożeniu owinąć ciasto folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc.

Nadzienie

Mak i orzechy włoskie zalać wrzątkiem i pozostawić na 20 minut.
Następnie przełożyć na sitko i dokładnie odsączyć.
Odsączony mak, orzechy i migdały dwukrotnie zmielić w maszynce.
Masę marcepanową rozetrzeć (np. blenderem) z cukrem pudrem,
dodać skórkę pomarańczową, pokruszone biszkopty i razem wymieszać.
Następnie całość przełożyć do zmielonego maku i dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać śmietanę (ilość w zależności od konsystencji masy – nie powinna być zbyt luźna ani zbita).

Ciasto na rogale marcińskie rozwałkować na prostokąt o wymiarach
około 65×30 cm i pokroić na 14 trójkątów, które w podstawie
będą miały długość około 9 cm (wg schematu obok).

Rozsmarować nadzienie tak, aby nie wychodziło poza obręb trójkątów.
W połowie podstawy trójkąta zrobić niewielkie nacięcie (to spowoduje, że będzie nam się lepiej zwijało rogale).
Następnie zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta.
Rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką.
Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec około 25 minut do zrumienienia się rogali.

Cukier puder dokładnie wymieszać z wodą, aż powstanie lukier.
Wystudzone rogale posmarować lukrem i posypać pokruszonymi migdałami.

Smacznego

Rogale marcińskie
Rogale marcińskie

Źródło inspiracji: Moje wypieki

Ilość wyświetleń 1 897 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *