
Jeśli tak jak ja nie możecie jeść smażonych pączków, na Tłusty Czwartek warto wypróbować ten przepis.
Rogaliki drożdżowe z marmoladą pomarańczową oraz lukrem pomarańczowym.
Jeżeli ktoś jednak woli pączki,
na blogu można znaleźć na nie kilka przepisów w wersji pieczonej.
Przepis
Składniki na 14 sztuk
- 570 g mąki
- 80 g roztopionego masła
- 70 g cukru
- 2 jajka
- 10 g drożdży suchych
- 300 ml mleka
Dodatkowo
- 200 g konfitury pomarańczowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki likieru pomarańczowego Aperol (likier można zastąpić sokiem pomarańczowym)
- 3 łyżki skórki pomarańczowej
- 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania rogali
Wykonanie
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.
W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką, następnie pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką, chwilę wyrobić i podzielić na 2 części.
Każdą część rozwałkować na kształt prostokąta, następnie wyciąć trójkąty (z każdego prostokąta 7 sztuk).
Każdy trójkąt posmarować cienko konfiturą i zwijać rogalika, zaczynając od podstawy trójkąta.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka.
Piec w temperaturze 190 stopni C około 15 minut.
Upieczone wystudzić na kratce.
Cukier puder wymieszać z likierem pomarańczowym Aperol (lub sokiem) do powstania lukru.
Rogaliki posmarować lukrem i posypać skórką pomarańczową.
Smacznego


Pychota!