
Puszyste i delikatne drożdżowe rogaliki śniadaniowe.
Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Pasują do nich zarówno słodkie, jak i słone dodatki.
Przepis
Składniki na 12 rogali
- 600 g mąki
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 10 g drożdży suszonych
- 1 łyżka oliwy
- 60 g roztopionego masła
- 1,5 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
Dodatkowo
- 1 jajko do posmarowania rogali
- sezam lub mak
Wykonanie
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.
W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką, chwilę wyrobić i podzielić na 2 części.
Każdą część rozwałkować na kształt prostokąta, następnie wyciąć trójkąty (z każdego prostokąta 6 sztuk).
Zawijać rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta.
Odłożyć łączeniem do dołu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut.
Smacznego

