Rogaliki z marmoladą

Miękkie i puszyste drożdżowe rogaliki z marmoladą różaną, posypane cukrem pudrem.
Idealne jako słodki dodatek do kawy lub herbaty.

Przepis

Składniki

  • 600 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 120 g roztopionego masła
  • 14 g drożdży instant
  • 80 g cukru

Dodatkowo

  • marmolada różana
  • jajko do posmarowania rogalików
  • cukier puder

Wykonanie

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.
W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką, chwilę wyrobić i podzielić na 3 części.
Każdą część rozwałkować na kształt koła o średnicy około 30 cm i podzielić na 8 trójkątów.
Każdy trójkąt posmarować cienko marmoladą i zwijać rogalika, zaczynając od podstawy trójkąta.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 190 stopni C około 20 minut.
Wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Rogaliki z marmoladą
Rogaliki z marmoladą
Ilość wyświetleń 839 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *