Miękkie i puszyste drożdżowe rogaliki z marmoladą różaną, posypane cukrem pudrem.
Idealne jako słodki dodatek do kawy lub herbaty.
Przepis
Składniki
- 600 g mąki
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 120 g roztopionego masła
- 14 g drożdży instant
- 80 g cukru
Dodatkowo
- marmolada różana
- jajko do posmarowania rogalików
- cukier puder
Wykonanie
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.
W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką, chwilę wyrobić i podzielić na 3 części.
Każdą część rozwałkować na kształt koła o średnicy około 30 cm i podzielić na 8 trójkątów.
Każdy trójkąt posmarować cienko marmoladą i zwijać rogalika, zaczynając od podstawy trójkąta.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 190 stopni C około 20 minut.
Wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.
Smacznego