
Roladki z kurczaka nadziewane kaszą bulgur i marchewką.
Do przygotowania nadzienia można wykorzystać dowolny rodzaj kaszy oraz przypraw.
Przepis
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 80 g kaszy bulgur
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 mała marchew
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka przyprawy do kaszy (cebula, gorczyca, papryka słodka, marchew, czosnek, natka pietruszki, rozmaryn, chili, gałka muszkatołowa, kozieradka, kurkuma)*
*można użyć dowolnych przypraw
Wykonanie
Każdy filet przekroić wzdłuż na pół, nie docinając do końca.
Rozłożyć i rozbić na dwa cieńsze filety i natrzeć je z obu stron solą i słodką papryką.
Marchew pokroić w drobną kostkę i przełożyć na patelnię.
Dodać kaszę, przyprawy i całość podlać 1 szklanką wody.
Gotować razem 20 minut, często mieszając, aż woda odparuje (w razie potrzeby podlać wodą).
Ugotowaną kaszę z marchewką lekko przestudzić.
Na każdy filet nałożyć kaszę i zwinąć w roladkę.
Roladki zawinąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Po upieczeniu pokroić w grube plastry i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego

