Roladka z żurawiną i jabłkiem

Problemy z żołądkiem nie muszą ograniczać, a zdrowsze alternatywy bez smażenia mogą być równie smaczne.
Słodycz musu jabłkowego i suszonych żurawin świetnie komponuje się z piersią z indyka.
Moja propozycja na nadchodzące Święta Wielkanocne.

Przepis

Składniki

  • 400 g filetu z indyka
  • 1 jabłko
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka konfitury z żurawiny
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków

Wykonanie

Jabłko obrać, pokroić w kostkę, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem aż owoc się rozpadnie.
Dodać cynamon, wymieszać i jeszcze chwilę dusić, doprowadzając do konsystencji musu.
Mięso rozbić na cieńszy filet i natrzeć przyprawą z obu stron.
Jedną stronę mięsa posmarować wystudzonym musem i konfiturą z żurawiny,
równomiernie ułożyć suszoną żurawinę i zwinąć w roladę.
Roladkę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Po upieczeniu pokroić w grube plastry, podawać z ulubionymi dodatkami i konfiturą żurawinową.

Smacznego

Roladka z żurawiną i jabłkiem
Roladka z żurawiną i jabłkiem
Ilość wyświetleń 543 , dziś 1
Udostępnij
  •  
  • 18
  •  
  •  
  •   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *