Roladki z flądry i cukinii nadziewane duszonymi warzywami.
Propozycja na dietetyczny i smaczny obiad lub przekąskę na zimno.
Przepis
Składniki
- 10 filetów z flądry (filety bez skóry)
- 1 mała cukinia
- 1/2 papryki
- 2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka przyprawy do ryb
- sól i pieprz cytrynowy
- 2-3 łyżki keczupu
Wykonanie
Marchew i pietruszkę utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przełożyć na głęboką patelnię, podlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do warzyw i dusić razem jeszcze 5 minut.
Na koniec dodać keczup, sól i pieprz do smaku, następnie dokładnie wymieszać.
Dusić całość jeszcze przez chwilę.
Filety z flądry rozmrozić, wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym,
Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryb, solą i pieprzem.
Cukinię obrać i pokroić na cienkie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw.
Na filety z flądry nakładać 1-2 łyżki warzyw i zwinąć w roladkę.
Każdą roladkę owinąć 1-2 wstążkami cukinii.
Tak przygotowaną rybę gotować na parze około 20 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego
ogólnie nie przepadam za flądrą ale tej formie to pychota