Roladki z kurczaka ze szpinakiem
i suszonymi pomidorami, bakłażanem, cukinią i papryką.
Delikatne i dietetyczne, ponieważ są pieczone w piekarniku.
Przepis
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 100 g świeżego szpinaku
- 3 łyżki suszonych warzyw (użyłam mieszanki: pomidory, papryka, bakłażan, cukinia)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól do smaku
- 1 łyżeczka przyprawy (suszone pomidory, papryka, cebula, czosnek, tymianek, bazylia)
*można użyć dowolnej mieszanki z czosnkiem
Wykonanie
Mięso rozbić na dwa cieńsze filety i natrzeć je z obu stron solą i słodką papryką.
Umyty szpinak przełożyć na patelnię, dodać sól i mieszankę przypraw z czosnkiem.
Całość podlać 1/4 szklanki wody i dusić około 5 minut.
Następnie szpinak odcedzić z wody i pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
Na każdy filet nałożyć szpinak, suszone warzywa i zwinąć w roladkę.
Roladki zawinąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Po upieczeniu pokroić w grube plastry i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego