Ryba na parze

Ryba na parze z opiekanymi ziemniakami i lekką sałatką.
Alternatywa dla smażonych ryb.
Dietetyczne, smaczne i lekkostrawne danie.

Przepis

Składniki

  • ½ kg filetu z ryby (u mnie miruna)
  • cytryna
  • łyżeczka przyprawy do ryb
  • sól
  • 1 kg ziemniaków
  • łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki przyprawy do ziemniaków

Wykonanie

Rybę pokroić na kawałki, z obu stron skropić sokiem z cytryny.
Posypać przyprawą do ryb i solą.
Tak przygotowaną rybę gotować na parze około 20 minut.
Ziemniaki posolić i obgotować około 15 minut.
Odcedzić, polać oliwą i posypać przyprawą do ziemniaków.
Opiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut.
Podawać z dowolną sałatką (u mnie sałata, ogórek, papryka i oliwa z oliwek).

Smacznego

Ryba na parze
Ryba na parze
Ilość wyświetleń 489 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *