Delikatna ryba przyrządzona na parze, podana z duszonymi warzywami.
Moja dietetyczna wersja ryby po grecku.
Propozycja na wigilijny stół.
Przepis
Składniki
- 800 g białej ryby (u mnie miruna mrożona)
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- 1/2 kg marchewki
- por (10-15 cm)
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 czerwona papryka
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól i pieprz cytrynowy
- 1/2 cytryny
- 8 łyżek keczupu
Wykonanie
Filety ryby rozmrozić, wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Pokroić na kawałki (wielkość według uznania), skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryb, solą i pieprzem.
Tak przygotowaną rybę gotować na parze około 20 minut.
Marchew, seler i pietruszkę utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Por pokroić cienko w półplasterki.
Warzywa przełożyć na głęboką patelnię, dodać ziele angielskie i liść laurowy.
Podlać 1,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do warzyw i dusić razem 10 minut.
Na koniec dodać keczup, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
Dusić całość jeszcze przez chwilę.
Przyrządzoną na parze rybę ułożyć w naczyniu ceramicznym lub szklanej misce.
Na rybę ułożyć duszone warzywa.
Podawać na ciepło albo schłodzoną.
Smacznego
Jeju pychota!!!
😉