Sushi to danie kuchni japońskiej.
Wzorowana na nim sałatka jest prostsza w przygotowaniu
i stanowi kompromis między kuchnią japońską a europejską.
Przepis
Składniki
- 100 g ryżu
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 100 g łososia wędzonego
- awokado
- ½ cytryny
- pęczek rzodkiewek
- ogórek zielony
- 2 łyżki uprażonego czarnego sezamu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- sól
Wykonanie
Ryż ugotować z dodatkiem soli według instrukcji na opakowaniu,
dodać ocet ryżowy, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Awokado obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Łososia drobno posiekać, rzodkiewkę utrzeć na grubych oczkach tarki, ogórka obrać i pokroić w kostkę.
Sałatkę układać warstwami – ryż, łosoś, awokado, rzodkiewka, ogórek – w pierścieniach (obręczach)
kucharsko-cukierniczych lub w przezroczystej salaterce.
Jogurt wymieszać z majonezem i sosem sojowym, polać sałatkę i posypać sezamem.
Smacznego
Ilość wyświetleń 2 767 , dziś 1