Lekka i pożywna sałatka, idealna na lunch do pracy lub szkoły.
Prosta i szybka w przygotowaniu, z wykorzystaniem domowej wędliny.
Karmelizowana marchewka i burak nadają delikatności i podkreślają smak indyka.
Przepis
Składniki
- 2 marchewki
- ½ opakowania sałaty (u mnie mix rukola, szpinak, botwinka)
- 2 małe buraki
- 200g wędliny z indyka – z tego przepisu
- łyżka miodu
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki oliwy
- sól
- garść pestek – słonecznik, dynia, orzeszki piniowe
Wykonanie
Buraki ugotować, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Marchew obrać, pokroić w słupki, podlać ½ szklanki wody, posolić i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Następnie dodać miód, cynamon i skarmelizować marchew.
Dodać buraki, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Sałatę umyć przełożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę z indyka, buraki i marchew.
Wymieszać, polać oliwą i posypać pestkami.
Smacznego
Ilość wyświetleń 587 , dziś 1