Sałatka z indykiem, burakami i pomarańczą z nutą miodu.
Jest to połączenie słodkiego i słonego smaku.
Idealna na przekąskę lub lekką kolację.
Przepis
Składniki
- 300 g filetu z indyka
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki curry
- sól i pieprz do smaku
- 3 ugotowane buraki (nie obierać buraków przed gotowaniem)
- 2 pomarańcze
- łyżka posiekanej mięty
Sos
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- łyżeczka posiekanego świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
Wykonanie
Filet z indyka umyć, dokładnie osuszyć i posmarować miodem.
Curry, sól i pieprz razem wymieszać i natrzeć mięso.
Indyka przełożyć do rękawa do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni C przez godzinę.
Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw u góry, aby mięso się przyrumieniło.
Pomarańcze obrać i pokroić w plasterki.
Ugotowane buraki obrać ze skóry i pokroić na cienkie plasterki.
Na talerze wykładać naprzemiennie pomarańcze, buraki i pokrojonego w plastry indyka.
Składniki sosu wymieszać, polać sałatkę i posypać posiekaną miętą.
Smacznego
Ilość wyświetleń 657 , dziś 1