Delikatna sałatka z pieczonym indykiem, mango i ogórkiem
to moja propozycja na zdrowy i lekki lunch lub przekąskę.
Przepis
Składniki
- 300 g filetu z indyka
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki curry
- sól i pieprz do smaku
- 1 mango
- 2 główki sałaty rzymskiej
- ogórek zielony długi
- cebula czerwona
- 2 łyżki ziarenek (słonecznik, orzeszki pinii, dynia)
Sos
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka kawałków mango (rozgniecionych widelcem)
- 2 łyżki syropu klonowego
- łyżka sosu sojowego
Wykonanie
Filet z indyka umyć, dokładnie osuszyć i posmarować miodem.
Curry, sól, pieprz razem wymieszać i natrzeć mięso.
Indyka przełożyć do rękawa do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni C przez godzinę.
Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw u góry, aby mięso się przyrumieniło.
Ogórka i mango obrać i pokroić w kostkę (kilka kostek mango zostawić do sosu).
Cebulę obrać i pokroić w talarki.
Sałatę porwać na mniejsze kawałki, dodać mango, ogórka i cebulę.
Dodać pokrojonego w plastry indyka.
Składniki na sos razem wymieszać i polać sałatkę.
Całość posypać ziarenkami.
Smacznego
Ilość wyświetleń 801 , dziś 1