Sałatka z pieczonym łososiem, rukolą, pomarańczami i winogronami z dodatkiem sosu.
Słodko – słone połączenie z wykorzystaniem pieczonej ryby.
Przepis
Składniki
- opakowanie rukoli
- 250 filetu z łososia
- 1 pomarańcza
- niewielka kiść winogron
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- 3 kromki chleba tostowego
Sos do sałatki
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki oliwy
Wykonanie
Łososia skropić sokiem z cytryny, posolić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez 15 – 20 minut.
Upieczonego łososia pokroić na mniejsze kawałki.
Chleb tostowy upiec w tosterze i pokroić w kostkę.
Pomarańcze wyfiletować i pokroić w plasterki.
Winogron umyć i przekroić na pół.
Na talerze wyłożyć rukolę, pomarańczę, winogrona, łososia i grzanki.
Składniki sosu wymieszać i polać sałatkę.
Smacznego
Ilość wyświetleń 494 , dziś 1