
Kolejny przepis z wykorzystaniem ryby na parze, tym
razem w formie sałatki.
Słodki sos mango podkreśla smak ryby, a całość stanowi orzeźwiającą kompozycję.
Przepis
Składniki
- 300g ryby (u mnie miruna)
- ½ cytryny
- sól
- ½ łyżeczki przyprawy do ryb
- mango
- łyżeczka miodu
- ½ ogórka zielonego
- dowolna sałata (u mnie roszponka)
Wykonanie
Rybę pokroić na kawałki, z obu stron skropić sokiem z cytryny.
Posypać przyprawą do ryb i solą.
Tak przygotowaną rybę gotować na parze około 20 minut.
Sos mango
Połowę mango pokroić w kostkę i gotować z niewielką ilością wody do rozpadnięcia się owocu.
Pod koniec gotowania dodać miód i sól do smaku.
Ogórka pokroić w plasterki, drugą połowę mango w kostkę i wymieszać z sałatą.
Na sałacie ułożyć rybę i polać sosem.
Smacznego


Ilość wyświetleń 506 , dziś 1