Sałatka z rybą i mango

Kolejny przepis z wykorzystaniem ryby na parze, tym razem w formie sałatki.
Słodki sos mango podkreśla smak ryby, a całość stanowi orzeźwiającą kompozycję.

Przepis

Składniki

  • 300g ryby (u mnie miruna)
  • ½ cytryny
  • sól
  • ½ łyżeczki przyprawy do ryb
  • mango
  • łyżeczka miodu
  • ½ ogórka zielonego
  • dowolna sałata (u mnie roszponka)

Wykonanie

Rybę pokroić na kawałki, z obu stron skropić sokiem z cytryny.
Posypać przyprawą do ryb i solą.
Tak przygotowaną rybę gotować na parze około 20 minut.

Sos mango

Połowę mango pokroić w kostkę i gotować z niewielką ilością wody do rozpadnięcia się owocu.
Pod koniec gotowania dodać miód i sól do smaku.

Ogórka pokroić w plasterki, drugą połowę mango w kostkę i wymieszać z sałatą.
Na sałacie ułożyć rybę i polać sosem.

Smacznego

Sałatka z rybą i mango
Sałatka z rybą i mango
Ilość wyświetleń 506 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *