Warstwowa sałatka na krakersach z tuńczykiem, jajkami i serem.
Propozycja na nadchodzącą Wielkanoc, ale także na inne okazje.
Przepis
Składniki
- 100 g krakersów
- tuńczyk w sosie własnym
- 50 g sera żółtego
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 6 łyżek majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- pęczek szczypiorku
Wykonanie
Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem.
Dodać łyżkę posiekanego szczypiorku, 2 łyżki majonezu, 1 łyżkę jogurtu greckiego i dokładnie wymieszać.
Ser utrzeć na drobnych oczkach tarki.
Dodać słodką paprykę, 2 łyżki majonezu, 1 łyżkę jogurtu greckiego i dokładnie wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek, utrzeć na grubych oczkach tarki, dodać 2 łyżki majonezu, 1 łyżkę jogurtu i wymieszać.
Żółtka pokruszyć palcami lub zetrzeć na tarce.
Prostokątne płaskie naczynie (ja użyłam formy 17×19) wyłożyć warstwą krakersów.
Na krakersy wyłożyć masę serową i wyrównać.
Następnie ułożyć kolejną warstwę krakersów, a na nią wyłożyć masę z tuńczyka i wyrównać.
Ułożyć ostatnią warstwę krakersów, następnie nałożyć masę białkową.
Na koniec posypać pokruszonymi żółtkami i szczypiorkiem.
Smacznego