Schab duszony z warzywami to pożywny i smaczny obiad jednogarnkowy.
Sprawdzi się na obiad, na przykład z kaszą lub na kolację z pieczywem.
Przepis
Składniki
- 4 grubsze kotlety schabu
- 1 mała cukinia
- 300 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka przyprawy zioła śródziemnomorskie
(mieszanka zawiera m. in. bazylię, rozmaryn, oregano, tymianek, majeranek) - sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka syropu klonowego
Wykonanie
Kotlety ze schabu pokroić w paski wzdłuż węższej części, wymieszać je ze słodką papryką, solą i pieprzem.
Przełożyć do garnka lub na głębszą patelnię, dodać 1 szklankę wody i gotować pod przykryciem 10 minut.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, dodać do mięsa i dusić razem około 10 minut (w razie potrzeby podlać wodą).
Cukinię obrać, pokroić w kostkę, a paprykę w paski, dodać do mięsa i dusić całość 15 minut.
Na koniec dodać passatę, zioła, paprykę wędzoną, syrop klonowy i gotować jeszcze około 10 minut.
W razie potrzeby dosolić do smaku.
Podawać z kaszą lub pieczywem.
Smacznego
Ilość wyświetleń 3 862 , dziś 1