Schab duszony z warzywami

Schab duszony z warzywami to pożywny i smaczny obiad jednogarnkowy.
Sprawdzi się na obiad, na przykład z kaszą lub na kolację z pieczywem.

Przepis

Składniki

  • 4 grubsze kotlety schabu
  • 1 mała cukinia
  • 300 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka przyprawy zioła śródziemnomorskie
    (mieszanka zawiera m. in. bazylię, rozmaryn, oregano, tymianek, majeranek)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka syropu klonowego

Wykonanie

Kotlety ze schabu pokroić w paski wzdłuż węższej części, wymieszać je ze słodką papryką, solą i pieprzem.
Przełożyć do garnka lub na głębszą patelnię, dodać 1 szklankę wody i gotować pod przykryciem 10 minut.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, dodać do mięsa i dusić razem około 10 minut (w razie potrzeby podlać wodą).
Cukinię obrać, pokroić w kostkę, a paprykę w paski, dodać do mięsa i dusić całość 15 minut.
Na koniec dodać passatę, zioła, paprykę wędzoną, syrop klonowy i gotować jeszcze około 10 minut.
W razie potrzeby dosolić do smaku.
Podawać z kaszą lub pieczywem.

Smacznego

Schab duszony z warzywami
Schab duszony z warzywami
Ilość wyświetleń 3 862 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *