Sernik na zimno z owocami

Upały nie odpuszczają, dlatego warto przygotować ciasto, które nie wymaga włączania piekarnika.
Sernik na zimno z truskawkami i borówkami daje możliwość schłodzenia i dobrze smakuje.

Przepis

Składniki

Masa serowa

  • 200 g gotowego sera na sernik
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki kremówki 30 %
  • 2 galaretki o smaku lemoniady (lub inna dowolna)
  • 100 g truskawek
  • 50 g borówek

Dodatkowo

  • 3 galaretki poziomkowe lub truskawkowe
  • 150 g truskawek
  • 100 g borówek
  • opakowanie biszkoptów podłużnych (200 g)

Wykonanie

Spód brytfanki o wymiarach 35×25 cm wyłożyć biszkoptami.
Galaretki zalać 400 ml gorącej wody, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno i, dalej miksując, dodawać tężejącą (ale jeszcze płynną) galaretkę.
Dodać sery i dokładnie wymieszać mikserem na niskich obrotach.
Następnie dodać borówki i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki.
Całość delikatnie wymieszać szpatułką, przełożyć na biszkopty i wyrównać.
Wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aż do stężenia masy serowej.
Galaretki poziomkowe rozpuścić w 1 litrze wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Truskawki przekroić na pół i ułożyć razem z borówkami na masie serowej i zalać wystudzoną, tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego

Sernik na zimno z owocami
Sernik na zimno z owocami
Ilość wyświetleń 900 , dziś 1
Udostępnij
  •  
  • 82
  •  
  •  
  •   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *